La 25 ianuarie, purtătoarele numelui Tatiana au un motiv serios de a sărbători. Totodată, în această zi, este marcată şi Ziua Studenţilor, Tatiana fiind considerată protectoarea tuturor studenţilor ortodocşi.

Tradiţia de a sărbători această dată în ziua Sfintei Tatiana numără mai mult de două secole, mai exact din 1755, când împărăteasa Elisabeta a semnat decretul de întemeiere a Universităţii din Moscova (astăzi Universitatea „Lomonosov”). Iniţial, ea a fost sărbătorită oficial doar în cadrul acestei prestigioase instituţii de învățământ.

Mai târziu, a fost construită biserica Sfintei Muceniţe Tatiana pe teritoriul Universităţii, iar Biserica Ortodoxă Rusă a declarat-o pe Sfânta Muceniţă Tatiana drept protectoarea studenţilor.

În dimineaţa zilei de 25 ianuarie, profesorii participau la slujba ţinută la biserica Sfânta Muceniţă Tatiana, de pe lângă universitate, iar apoi, împreună cu studenţii, se adunau în aula cunoscutei clădiri de pe strada Mohovaia, construită de Matvei Kazakov, arhitectul preferat al altei împărătese ruse, Ekaterina cea Mare.

După o scurtă manifestare oficială, în timpul căreia cei mai buni studenţi primeau distincţii înmânate de mitropolit şi guvernatorul general al Moscovei, sărbătoarea se muta pe străzile din capitală.

În momentul în care în Rusia au apărut şi alte instituţii de învățământ superior, sărbătoarea a devenit comună pentru toată studenţimea. Oraşele studenţeşti pur şi simplu sărbătoresc cu mare veselie Ziua Sfintei Tatiana.

Cu toate că Ziua Studentului este sărbătoarea tuturor studenţilor, cei care învaţă la Universitatea „Lomonosov” se simt mai apropiaţi de ea, deoarece aici a luat fiinţă această sărbătoare şi noţiunea de frăţie studenţească.

Cu timpul, tradiţia sărbătoririi Zilei Studentului s-au modificat, însă ceva a rămas totuşi neschimbat. În multe restaurante şi cafenele din Moscova studenţii au parte de reduceri de 10-20%.

Studenţii din toată lumea îşi sărbătoresc ziua lor „profesională” la 17 noiembrie, dar şi ziua de 25 ianuarie rămâne un motiv de a sărbători. Şi pentru că această zi este sărbătorită şi de către cei peste 107 mii de studenţi din Moldova, care învaţă în cele 33 de universităţi, precum şi de cei peste 32 de mii de tineri care învaţă în 48 de colegii şi de peste 21 mii de tineri încadraţi în 75 de şcoli profesionale şi de meserii.

Potrivit Centrului Resurselor Informaţionale de Stat, în Moldova, 95430 de femei / fete poartă numele Tatiana. 1 persoană a fost înregistrată cu numele Tateana, 14 – Tania şi 30 – Tanea.

 

Contacte

str. S. Lazo, 13
(+373) 79 23 78 23
antrec@moldova-tourism.md

Autentificare

Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural din Moldova este o organizatie non-guvernamentala, apolitica, non-profit. Asociatia a fost creata in septembrie 2000 si este initiatorul deschiderii primelor afaceri rurale in Republica Moldova. Rezultatele obținute de ANTREC de-a lungul activității sale se datorează echipei noastre formate din specialiști si formatori naționali din diverse domenii precum cultură, etnologie, istorie, drept, economie, ecologie, meșteșuguri etc.